“Vegyünk egy mély lélegzetet!” Nők és szakemberek a szülészeti ellátásról

Tisztelettel hívunk közös gondolkodásra minden érintettet és érdeklődőt a Friedrich Ebert Alapítvány, az EMMA Közhasznú Egyesület és a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika által rendezett esemény keretében:

Időpont: 2018. október 4., 13:00 – 17:00

Helyszín: a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának könyvtára

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékodat kérjük, legkésőbb október 3-ig  jelezd az alábbi linken:

https://goo.gl/forms/luBsqLLkOoF9SwCh2

 

Az elmúlt években a gyermekvállalás, és különösen a szülészeti ellátás forró témává vált. Egyre több nő osztja meg a történetét a nyilvánosság különböző tereiben, folyamatosan növekszik a női visszajelzések száma az ellátó intézmények felé. A szülésről folyó közbeszédben egyre nagyobb súllyal szerepelnek a nők szempontjai, tapasztalatai, a szülészeti ellátás minőségének társadalmi szintű következményei. Ezzel párhuzamosan az egészségügy strukturális problémái, az állami ellátásban dolgozó szakemberek mindennapi gondjai is növekvő nyilvánosságot kapnak.

 

Hogyan hat mindez a szülészeti ellátásra? Mi a közös a nők és a szakemberek tapasztalatában? Miért fontos a nők és szakemberek közötti hatékony kommunikáció, és mit tudunk ezért tenni? Hogyan tudjuk segíteni a nőket a szociális hátrányok leküzdésében? Hogyan lesz az egyéni történetekből közügy? Milyen lehetőségeink vannak az előre mutató párbeszéd kialakítására a nők, civil szervezetek, szakemberek és döntéshozók között?

PROGRAM

 

12:30-13:00 Regisztráció, szendvicsebéd

 

13:00 Megnyitó: Kováts Eszter (FES)

 

13:15-14:45 Előadások

 

Prof. Dr. PÓKA RÓBERT (szülész-nőgyógyász, az orvostudományok kandidátusa, klinikaigazgató, DE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika): Vezetőként a változásban

 

Schmidt Erika (projektvezető, mediátor, EMMA Egyesület): Idő, biztonság, elismerés – nők és szakemberek szükségletei

 

Hornyák Cintia (szülésznő, DE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika): Változó anyai igények a szülészeti ellátásban a szakemberek szemszögéből

 

Kardos Rita (Regina Alapítvány): Hátrányos helyzetű nők tapasztalatai a szülészeti ellátásban

 

14:45-15:15 Kávészünet

 

15:15-16:45 Párbeszéd és együttműködés a mindennapokban (kerekasztalbeszélgetés, kérdések)

 

Prof. Dr. Póka Róbert

Hornyák Cintia

Ferenczi Gabriella (szociálpolitikus, dúla, az EMMA segélyVonal önkéntese)

Jériné Arató Andrea (szülésznő, egészségügyi menedzser)

 

A beszélgetést Csörgő Andrea (perinatális szaktanácsadó, mediátor, EMMA Egyesület) moderálja. Az előadók is örömmel fogadnak majd kérdéseket.

 

16:45-17:00 Szendvicsbüfé

 

Az Emma segélyVonal a gyermekvállalással kapcsolatos kérdésekben nyújt információt és lelki támogatást a nőknek szülés előtt és után egyaránt.

Elérhetősége:

+36 70 622-3346

emmavonal@gmail.com