Tedd meg az első lépést! Együtt a nőkkel a tiszteletteljes szülészeti ellátásért

Projektünk célja (2015. március 1. – 2016. április 30.), hogy a Magyarországi szülészeti ellátás átlátható, egyenlő módon hozzáférhető legyen, és tisztességes bánásmódon alapuló, szakszerű ellátást biztosítson. Célunk továbbá, hogy az elért nők lehetőségeik szerint váljanak aktív részeseivé a várandósságuknak és szülésüknek, megtalálják, hogy a jelenlegi helyzetükben milyen típusú támogatásra van szükségük, és tegyék meg a maguk és gyermekük jóllétéért az első lépést.

Amit a projektünkben ehhez kínálunk, az a nők személyre szabott, komplex szemléletű támogatása az ő erőforrásaiknak, szükségleteiknek és igényeiknek megfelelően.

1_kicsi

Tevékenységünk egyik színtere Budapest, ahol havonta műhelymunkákat tartunk EMMA Műhely címen várandósság, szülés és gyermekágy témákban. Itt elsősorban a nők számára olyan biztonságos teret biztosítunk, ahol támogató közösséget találnak, negatív élményeikről beszélhetnek, tapasztalatot cserélhetnek, hiteles információhoz juthatnak. Minden EMMA Műhely alkalmával, arra ösztönözzük a nőket, hogy írásban adjanak visszajelzést a rendszernek, hiszen a változást elsősorban maguk a nők generálhatják azáltal, hogy elmondják a szakembereknek és a döntéshozóknak azt, ami nem jó, amit másképpen szeretnének. Nagy örömünkre műhelymunkáinkat olyan szakemberek, köztük szülésznők és szülésznőhallgatók is látogatják, akik változást, a női igényeket figyelembe vevő ellátást szeretnének.

A projekt keretében folytatjuk a mélyszegénységben, szegregált körülmények között élő (javarészt roma) nők körében megkezdett munkánkat. Négy közösségben (Pécs: István-akna, György-telep, Szakácsi, Told), közel harminc nővel készítettünk mélyinterjút a szülészeti ellátásban szerzett tapasztalataikról. Az interjúkat elemző tanulmányunkat a projekt zárórendezvényén ismertetjük.

A pécsi György-telepen elindítottuk az “Anyatársak” néven sorstárs segítő szolgáltatásunkat. Ennek keretében két nőt, aki a György-telepi roma közösség tagja abban támogatunk, hogy anyatársként személyes kapcsolatra épülő támogatást tudjon nyújtani a közösség nőtagjainak a gyermekvállalás idején. Ezzel azt kívánjuk elérni, hogy a helyi asszonyok megerősödjenek felelős anyaságukban, nagyobb bizalommal, gyakrabban vegyenek részt a várandósgondozásban, javuljon az egészségügyi szakemberek és a nők közötti kommunikáció. A sorstárs segítői szolgáltatás elindulása és működése reményeink szerint hozzá fog járulni ahhoz, hogy erősödjön a nők szerepe a közösségben, önszerveződésük a közösség belülről fakadó fejlődésének eszköze lesz.

Sikerrel indítottuk el az EMMA vonalat, amely egy telefonon és emailben elérhető információs és segélyvonal, ahová a nők anonim módon fordulhatnak a gyermekvállalással kapcsolatos kérdéseikkel, problémáikkal, tapasztalataikkal, gondolataikkal. A vonalon olyan képzett, önkéntes nők ügyelnek, akik maguk is anyák.

“Az Emma vonalon beszélgetni lehet. A téma várandósság, szülés, gyermekágy, szoptatás, nőiség, anyaság… A túlvégen meghallgat valaki, aki szeret ilyesmikről beszélgetni és már sok történetet hallott. Nem kell, hogy a történet friss legyen, lehet bármilyen régi, szép vagy szomorú, örömteli vagy fájdalmas, feledhetetlen vagy felejteni vágyott, nem kell, hogy a telefonbeszélgetésben “megoldódjon”, ez egyszerűen egy lehetőség arra, hogy beszéljünk róla. De még az sem kizárt, hogy jó tanáccsal, kérdésekre válasszal szolgál.”

(Király Ágnes))

A vonal elindulása arra is lehetőséget adott, hogy a médián keresztül felhívjuk a közvélemény figyelmét arra, hogy milyen hatása van a szülészeti ellátás módjának az anya és a gyermek testi-lelki egészségére nézve, valamint a gyermekvállalási kedvre.