“Semmit rólunk, nélkülünk” Sajtóközlemény

A Nemzetközi Nőnap alkalmával tizenegy civil szervezet kérte nyílt levélben Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkárt arra, hogy mozdítsa elő a hazai szülészeti ellátásban a „semmit rólunk nélkülünk” elv érvényesülését. A szülés méltóságáért, a nőközpontú szülészeti gyakorlat elterjedéséért, valamint a bábai modell elismeréséért küzdő szervezetek olyan javaslatokat fogalmaznak meg levelükben, amelyek figyelembevétele a szülészeti ellátás valamennyi szereplőjének elégedettségét növelheti, és hozzájárulhat a nők pozitív szülésélményéhez. Mindez nem csak a korai anya-gyerek kapcsolat szempontjából alapvető jelentőségű, de hosszabb távon a párok gyermekvállalási hajlandóságát is befolyásolja.

Fotó: Születésház Egyesület

Az Egészségügyi Világszervezet 2014-ben állásfoglalásban állt ki a nők azon alapvető emberi joga mellett, hogy a várandósság és szülés során a lehető legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátásban, és az emberi méltóságot tiszteletben tartó bánásmódban részesüljenek. Az aláíró szervezetek kulcsfontosságúnak tartják, hogy a nők várandósságukkal és szülésükkel kapcsolatban minden szükséges információt és támogatást megkapjanak. Enélkül ugyanis felelős döntést nem képesek hozni magukkal illetve születendő gyermekükkel kapcsolatban. Ezen jogok gyakorlását a döntéshozók tudják biztosítani megfelelő törvényi szabályozás kialakításával. A hazai tapasztalatok ezzel szemben azt mutatják, hogy a nőket a legritkábban vonják be az ellátásukat befolyásoló rendszerszintű döntéshozatalba, illetve az ellátásuk során felmerülő konkrét kérdésekbe.

A szervezetek hangsúlyozzák, hogy az orvosi szakértelem nem jelenthet kizárólagos döntési jogkört, annál inkább szakmai támogatást az informált döntések meghozatalához. Szükség van továbbá a hazai szülészeti ellátásban alkalmazott szakmai irányelvek és protokollok felülvizsgálatára, és meg kell teremteni azt is, hogy a szülészeti ellátással kapcsolatos dokumentumok, statisztikák nyilvánosak és mindenki számára elérhetőek legyenek, ezzel is megkönnyítve a nő intézményválasztással kapcsolatos döntését. A szakmai szervezetek javasolják, hogy az egészségügyi törvény tegye lehetővé több személy jelenlétét is a szülés során a szülő nő mellett.

Az aláírók szerint az anya és gyermeke elválaszthatatlan egységet képeznek, érdekeik nem szembeállíthatók. A nők jó szülési élménye kulcsfontosságú a családok jóllétére, a további gyermekvállalásra nézve. A szülészeti ellátórendszer reformja, nőközpontúvá tétele, a nők jogainak érvényre juttatása, jelentős mértékben hozzájárul a tervezett gyermekek megszületéséhez, amely az egész társadalom érdeke.

Bővebb információért keresse:

Fazakas Pálma,

fazakas.palma@szuleteshaz.hu

+36-20-395-0556

Aláíró szervezetek:

AnyaBaba-barát Mozgalom, Semmelweis Mozgalom, Csomóné Lindmayer Katalin elnök

Békés Dúlakör, Békés Emőke

Független Bábák Szövetsége, Béres Edina elnök

Holdam Egyesület, Bernáth Anett társelnök

Holdudvar Bábaház, Noll A. Nandu alapító

Magyar DONA Dúlák Szövetsége, Dézsi Réka

Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE), Várnainé Dzsupin Krisztina társelnök