Sajtószemle

2016.április.19.

http://www.life.hu/csalad/20160419-romanok-helyzete-es-lehetosegei-a-magyar-szuleszeti-ellatasban-szuleteshaz-egyesulet.html

“Én azt gondolom, hogy amikor esküt tettem, nem erre tettem esküt. Csak hogy egy sarkított példát említsek: csak azért szüljön valaki fekve, mert én akkor jobban hozzáférek azon testrészéhez, ami a munka során fontos, annak ellenére, hogy szülészeti szempontból egy teljesen irreális pozíció? Csak azért, mert nekem könnyebben hozzáférhető? Ez számomra nonszensz, hiszen azt gondolom, hogy a születés nem rólam szól, hanem a benne részt vevő emberről, az anyáról. “

2015.március.21.

https://www.metropol.hu/mellekletek/cikk/1427956-emberibb-ellatast-akarnak-a-szulo-nok

“Nem az otthonszülést népszerűsítik, az a céljuk, hogy ne futószalagon kelljen a gyerekeket világra hozni, legyen emberközelibb az ellátás – mondta Fazakas Pálma, a 26 fős szervezőgárda egyik tagja lapunknak. Ahogy fogalmazott: ne vezessék, hanem kísérjék a szülést a kórházakban.
– A létszámhiány miatt előfordulhat, hogy az édesanyák úgy érzik, futószalagon történik az ellátás – ismerte el Pap Károly, a Magyar Nőorvos Társaság főtitkára, aki egyben a Jósa András Oktatókórház osztályvezető főorvosa.”

2015.november.26.

http://csaladhalo.hu/interju/feny-alagut-vegen-akkor-fog-latszani-ha-mi-nok-nem-engedjuk-hogy-ezt-erot-elvegyek-tolunk 

“Ezzel a tapasztalattal a hátam mögött mondom azt, hogy a  problémamentes szülés és a jó szülésélmény nem a szülés helyétől függ, hanem a jelen lévő kísérők belénk vetett bizalmától, szaktudásától.  Nem a rózsaszín függöny és a pasztellszínű fal, vagy a gyertyaláng az, ami meghozza ezt az élményt és tapasztalatot, hanem az alázat és a tisztelet amit a nők és a  megszülető generáció irányába mutatunk. Nem értettem, mit jelent amikor először olvastam az erőről ami eljön a nőkhöz szülés közben. Harmadik gyermekem szülésénél jött el hozzám is….Ekkor azt éreztem, hogy ha én ezzel így meg tudtam birkózni, nincsen olyan akadály az életben, amit ne tudnék legyőzni…..A fény az alagút végén akkor fog látszani, ha mi nők nem engedjük, hogy ezt az erőt elvegyék tőlünk!”

2015.november.20.

http://www.life.hu/csalad/20151119-szuleteshaz-egyesulet-emma-vonal-igy-traumatizalja-a-noket-a-szules.html

“Inkább a rutin ami dominál. Míg a szülésznők között egyre többen, addig az orvosok között sajnos kevesen ismerik a gátvédelem technikáit. Azokban az intézményekben, ahol szabad kezet hagynak a szülésznőknek, a gátmetszési statisztikák is jobbak.  Azonban van egy egészségügyi rendszerünk, ahol az orvosok túlterheltek, alulfizetettek, van egy szülésznői gárdánk, akiknek az lenne a feladata, hogy természetes szüléseket kísérjenek, de a jelenlegi rendszer nem engedi meg nekik, hogy önálló jogon a saját szakmájukat gyakorolják. Nincs arra felhatalmazásuk, hogy kórházon belül önálló jogon szüléseket kísérjenek. Egy kórházon belül a hüvelyi szülésért az éppen ügyeletes orvos felelős. Pedig nem biztos, hogy a nők minden igényét az orvos feladata lenne kiszolgálni, jobbn el kellene a felelősségeket osztani. Ez az orvosnak, a szülésznőnek és a kismamának is jobb lenne.  “

2015.november.11.

http://hvg.hu/plazs/20151111_emma_vonal_csalad_szules

“A Születésház Egyesület munkatársai szerint nem véletlenül övezi rengeteg tabu az említett témákat és kérdéseket. Úgy vélik, a nők a legtöbb esetben azért nem mernek a várandóssággal kapcsolatos nehézségeikről, szülésélményeikről és az ehhez társuló problémáikról nyíltan és őszintén beszélni, mert a társadalom különböző elvárásokat támaszt velük szemben. Úgy érzik, ahhoz, hogy jó anyának tekintsék őket, meg kell felelniük ezeknek az íratlan szabályoknak.

Ha panaszkodnak, tipikusan azzal nyugtatják őket, hogy „örüljél, hogy van egy egészséges gyermeked, a többit majd elfelejted, majd az idő begyógyítja a sebeket”, mintegy bagatellizálva a tapasztaltakat. A társadalom sokszor hivatkozik az újszülött biztonságára, és mondja azt az anyáknak, hogy „a szülés ezzel jár, ki kell bírni”…”

EMMA vonal