Otthonszülésről: tények és tévhitek

Nemzetközi statisztikák alapján ugyanolyan biztonságos az otthoni szülés, mint a kórházi. (http://holdudvar.babahaz.hu/CPM2000.htm) Ennek nyitja a gondoskodás bábai modellje[1], mely azon alapul, hogy a várandósság és a szü­lés normális élettani folyamatok.

Marsden Wagner, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szüléssel foglalkozó közismert  professzora, az alábbiakat nyilatkozta:
„Vajon gyorsabb-e a kórházi osztályok közti betegátadás, mint az, ha az anyát otthonról szállítják kór­ház­ba? Amerikai kutatások kimutatták, hogy kórházi szülés esetén, ha a magzatot veszély fenyegeti, átlagosan 31 perc telik el a császármetszés végzésére vonatkozó döntés és maga a műtét között. Azt is ki­mutatták, hogy ha jó az együttműködés az otthonszülésnél eljáró személy és a legközelebbi kórház között, akkor a szállítás ideje alatt a kórházi szakemberek felkészülnek teendőikre, tehát nincs idő­vesz­te­ség.”


Tévhitektől a tényekig

TÉVHIT: Hatalmas budai villa, villany és fűtés nélküli beázott pincehelyiség, sok pénz, ezoterikus alapokon nyugvó agymosás, fölcserélik a biztonságot gyertyafényre.

TÉNY: Az információs hetek egy budai villa pincéjéből kialakított kétszobás lakásban zajlanak, ahol villany és fű­tés, több mellékhelység van. Az információs hét, ami körülbelül ötven óra, nullától 50 ezer forint plusz áfá­ba kerül. Ez családi és örök bérlet, tehát nem egy főre és nem egy várandósságra vonatkozik. A hét alatt megismerik a kórházi beavatkozások céljait és eredményeit, az otthonszülés és a kórházi szülés koc­kázatait, azaz, magának a szülésnek a kockázatait. Szó van a várandósság lelki oldaláról, az új­szü­lött első napjairól, a szülés testet-lelket érintő folyamatairól, a szoptatásról, van gáttorna, filmvetítés, van sze­mélyes találkozás a bábákkal és van egy tizenkét órás csoport pszichológus vezetésével.

Ezen kívül az egész várandósság alatt 0-24 órában telefonon elérhetőek a bábák, akár testi, akár lelki pa­­nasszal kereshetők.

A szülésre magára, nem pedig otthonszülésre készítünk föl.

TÉVHIT : Felelőtlenség, divathóbort, anyai önzés az otthonszülés.

TÉNY: Kezdetben kizárólag fölsőfokú végzettségűek szültek otthon, mára már minden társadalmi réteg meg­je­le­nik. Sokan keresnek más utat rossz kórházi tapasztalat miatt, de sok először szülő is van. Általában részt vesznek a hivatalos terhesgondozáson, tájékozódnak. Az információs héten is arra biztatjuk őket, hogy máshonnan is gyűjtsenek információkat, hogy felelősségteljesen tudjanak dönteni a szülés mód­já­ról és helyéről. Az a tapasztalatunk, hogy elsősorban a baba testi-lelki egészsége, másodsorban a szü­lés élménye és a bánásmód a mérvadó tényező a választásban.

TÉVHIT: Hollandiában a ház előtt áll a mentő.

TÉNY: A bábák biciklivel járnak szüléshez, mentő nem áll a ház előtt.

TÉVHIT: Magyarországon nem felel meg az infrastruktúra az otthonszülés bevezetéséhez.

TÉNY: Ennek ellentmondó adat például: Magyarországon 2007 áprilisában a mobiltelefon előfizetők száma meg­­haladta a lakosság számát. http://www.hwsw.hu/hirek/33499/NHH_mobil_gyorsjelentes_aprilis.html

Az utak járhatóak, a csatornázás és a közművesítés is megoldott Magyarország jelentős részén.

TÉVHIT: A bábának nincs fölszerelése.

TÉNY: Két bőrönddel járnak a bábák, a tartalmuk megfelel a nemzetközi kívánalmaknak (oxigénpalack, infúzió, gyógyszerek, szívhanghallgató, gátmetsző olló, varróanyagok stb.).

TÉVHIT: A bába nem tud gátmetszést csinálni.

TÉNY: A bábák elvégezték a szülésznőképzőt, ahol megkövetelik, hogy tudjon gátmetszést csi­nálni és azt összevarrni. A bábák a szülésznői alapokra plusz elméleti és gyakorlati is­me­re­te­ket is szereztek.

TÉVHIT: Nagy a fertőzésveszély.

TÉNY: Otthoni körülmények között a fertőzésveszély sokkal kisebb, mert az újszülött abba a közegbe érkezik, amire szervezetének már az édesanyja hasában volt módja fölkészülni. Ha születésházban, nem pedig az otthonában születik, akkor is a kórházhoz viszonyítva jelentősen kisebb fertőzésveszélynek van ki­té­ve, mert a kórházban tenyésző, ellenálló baktériumtörzsekkel a születésházban nem találkozik.

Az otthonszülés előnyei a teljesség igénye nélkül

  • Olcsóbb az államnak.
  • A szülés utáni depresszió aránya az otthonszülők körében gyakorlatilag nulla.
  • Több gyereket vállalnak.
  • Az asszonyok jelentősen tovább szoptatnak – lelki és testi előnyök (az allergiás meg­be­te­ge­dések és a mellrák kockázatának csökkenése stb.).
  • A méhnyakrák kockázata csökken – kockázati tényezői közé tartozik a méhszájrepedés, amely a szülés során végzett vizsgálatok, a vizsgáló által végzett méhszájtágítás kö­vet­kez­mé­nye. Ilyen beavatkozás a háborítatlan szülés esetén nem fordul elő.

[1] MANA (Midwives Alliance of North America), NARM (North American Registry of Midwives), MEAC (Midwifery Education Accreditation Council) and CfM (Citizens for Midwifery), May, 1996