Nemzetközi szakmai kitüntetést kapott dr. Geréb Ágnes – Összefoglaló

„A magyar szülészeti gyakorlat nem tekinthető tényeken alapuló orvoslásnak, és a nőknek feleleges szenvedést okoz”

— Jette A. Clausen, phd, bába a Metropol University College előadója

Az élet jó kezdete („En god start i livet”) nevű dán alapítvány rangos szakmai díjban részesítette dr. Geréb Ágnest a nő- és családközpontú, természetes szülés területén végzett munkájáért. Mivel a szülész-nőgyógyászt és független bábát a Fővárosi Törvényszék közel két és fél éve házi őrizetben tartja, a díjat Donal Kerry, az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom (IGÁM) nemzetközi szóvivője vette át 2013. júniusi 10-én Koppenhágában, a Metropol University College dísztermében.

A dán alapítvány azoknak a szakembereknek a munkásságát díjazza, akik a családokat a várandósság, a szülés és a gyermek első életéve során kiemelkedően segítik, munkájuk során az egészséget védő tevékenységeket végeznek, a folyamatokba a nők és a családok erőforrásait is bevonják, arra építenek. A szakmai elismerést most először kapta meg nem dán állampolgár.

Geréb Ágnes kitüntetését többek között azzal indokolták, hogy nagy tudással és tapasztalattal rendelkezik a normális, élettani szülést támogató bábai gyakorlat terén, sokat tett a kórházi és az otthoni háborítatlan szülésért-születésért, és azért, hogy a nők maguk választhassák meg, hol, kivel és miként kívánnak szülni; nem utolsósorban az ő nevéhez köthető az apás szülés bevezetése Magyarországon.

Cecilia Virgin, az alapítvány elnöke a díj indoklásában többek között hangsúlyozza: dr. Geréb Ágnes rendkívül sokat tett azért, hogy a magyar asszonyoknak lehetősége legyen gyermeküket természetes úton, a lehető legkevesebb orvosi beavatkozással világra hozni. Az elmúlt 10-15 évben a nemzetközi konferenciákon újra és újra hangsúlyozták a szülés normál, élettani lefolyását támogató gyakorlat szükségességét. A szülés egyre erősödő medikalizációja és hospitalizációja következtében valós a veszély, hogy a szakemberek, a szülésznők, orvosok elveszítik az élettani szüléssel kapcsolatos tudásukat és készségeiket – hívja fel a figyelmet Cecilia Virgin, és hozzáteszi: „Számos olyan szülésről olvashattuk az asszonyok beszámolóját, ahol Ön volt a bába. Ezek az asszonyok olyan bábáról mesélnek, aki képes munkáját mély empátiával végezni, és támogatja a nők önrendelkezési jogát.”

Az ünnepségen Jette A. Clausen bába, a Metropol University College szülésznő szakának előadója hangsúlyozta: az, hogy nem engedélyezték dr. Geréb Ágnes számára a díj személyes átvételét, annak a jele, hogy a magyar hatóságok vakok mindarra, amit a magyar szülészeti rendszer javításáért tett.

– Minden harmadik nő, aki magyar kórházban szül, császármetszéssel hozza világra a gyermekét. Vannak kórházak, ahol ez az arány közel 50 százalék. A gátmetszési arány is rendkívül magas, átlagban 66 százalék, de nem egy helyen 80 százalék fölötti. Ez alapján a magyarországi gyakorlat távolról sem tekinthető tényeken alapuló orvoslásnak. A beavatkozásoknak ez a magas aránya nem szükségszerű, és a nőknek felesleges szenvedést okoznak – mutatott rá Jette A. Clausen. A bába felidézte Irvine Loudon angol származású orvos-szociológus szavait, aki a szülészeti ellátást történelmi viszonylatban kutatja, és arra az eredményre jutott, hogy „bármely város, megye, régió vagy nemzet olyan szülészeti ellátó rendszert dolgozott ki, amely képzett, engedéllyel rendelkező, szabályozott körülmények között dolgozó és tisztelettel elismert bábákat alkalmaz (különösen, ha a bábák szoros és egyenrangú kapcsolatban dolgoztak az orvosokkal), ott a legmagasabb az ellátás színvonala, és a legalacsonyabb az anyai halálozás.”

– „Egy ország szabadsága lemérhető a szülés szabadságán” – idézte föl dr. Geréb Ágnes szavait az előadó, aki kifejezte azt a meggyőződését, hogy a magyar jogrendszer Geréb Ágnes megbüntetésével azt az üzenetet közvetíti a világ felé, hogy Magyarország a világ azon helyei közé tartozik, ahol nem ismerik el, hogy a szülést érintő kérdésekben a döntés joga a nőé. – Amennyiben a magyar nők is részesülni szeretnének a szülés körüli beavatkozások alacsony arányának előnyeiből, a független bábákat el kell ismerni, és integrálni kell a magyar egészségügyi rendszerbe. A nők nem gyakorolhatják a szüléshez kapcsolódó alapvető emberi jogaikat, ha nem juthatnak hozzá szabadon a bábai ellátáshoz.

A díjátadó ünnepségen részt vett Bertel Haarder volt belügy- és egészségügyi miniszter is, aki kijelentette: az otthonszülés választásának lehetősége, amikor semmilyen előrelátható veszély nem fenyeget, nagyon lényeges emberi jog. Ezt alátámasztja az Európai Emberi Jogi Bíróság állásfoglalása, mely szerint a nőknek joguk van választani. A politikus megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy ezt az igen egyértelmű szabadságjogot bizonyos országok nem biztosítják, köztük Magyarország sem. Bertel Haarder abszurdnak nevezte, hogy dr. Geréb Ágnes már több mint 900 napja fogságban van, és nem jöhetett el a díj átvételére. „Köszönjük a kitartását, bátorságát, a kiváló példamutatást. Ön egy azok közül, akik megértetik velünk, hogy miért annyira lényeges a szabad választás joga” – zárta beszédét a volt miniszter.

Lilian Bondo, a Dán Bábaszövetség elnöke kifejtette: dr. Geréb Ágnes azért van házi őrizetben, mert asszonyokat segített hozzá, hogy a kórház helyett otthon szülhessenek.

– Hihetetlen és mélyen elkeserítő, hogy azért tartóztattak le, mert hiszel benne, hogy a nőknek joguk van dönteni a saját életükről, és mert a tőled telhető legjobbat adtad a várandós nőknek azzal, hogy az intézeten kívüli szülést lehetővé tetted. Jó érzés tudni, hogy két fontos csoport mögötted áll, a bábák és a szülészorvosok nemzetközi szervezete is. Azt akarjuk, hogy tudd, hogy Dániában is van egy támogató csoportod. Azért jöttünk itt össze, hogy megköszönjük neked, hogy figyeltél a várandós nők igényeire. 3500 gyermeket segítettél hozzá „az élet jó kezdetéhez”.