Másállapotot a szülészetben! – 2016. március 20., 15 óra

1. március 20-án Másállapotot a szülészetben! névvel országos megmozdulás szerveződik:

A séta útvonala:
Budapest, Nyugati tér, Bajcsy-Zsilinszky út, Arany János utca, Nádor utca, Széchenyi utca, Szabadság tér.
Rendőrségi és szervezői segítség természetesen lesz végig!

A rendezvényre érkezők a Nyugati téren gyülekeznek 15 órakor, innen indul a séta. Az útvonal érinti az EMMI épületét és az AJBH panasz irodájának épületét, ahol szimbolikusan rózsákat és leveleket helyeznek el az épület előtt. A helyszínre érkezéskor várhatóan néhány ember felszólal a témában.

Meghívó szövege:

Együtt leszünk mi anyák, nők, férfiak, szakemberek, mindannyian, akik szeretnék, hogy a magyar szülészeti rendszerben végre valódi változások induljanak meg.  Arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy a magyar szülészeti ellátás ebben a formában senkinek sem jó. Sokszor káros a nőkre és gyermekeikre, a családokra, ezáltal az egész társadalomra. A szakemberekre nézve méltánytalan, és nem engedi, hogy tudásuk legjavát nyújtsák számunkra. Azért gyűlünk össze, hogy elmondjuk: a szülés, születés mindannyiunk ügye, és kifejezzük az egymást iránti tiszteletünket és megbecsülésünket.

#masallapotot2016

Szeretnénk felhívni a figyelmet a szülészeti erőszak létezésére, ami visszaélést jelent a szülő nők kiszolgáltatott helyzetével, általában egy pozícióban felettük álló szakszemélyzet által, és a rendszer által, ami a kereteket biztosítja.

Indulás a Nyugati térről 15 órakor. A megmozdulás végállomására, a Szabadság térre a szülészeti erőszak szimbólumaként egy “klasszikus” szülőágyat állítunk fel, amit ki lehet próbálni, lehet mellette üzenetet hagyni, rózsával beborítani, szembe lehet vele nézni, és magunk mögött lehet hagyni.

Gyere el! Tedd meg elsősorban önmagadért! Ez az első lépés ahhoz, hogy másoknak is jó legyen. Hozz magaddal egy rózsát, hogy megmutasd, változást akarsz, és teszel is érte. A rózsa a nőket jelképezi.

A COST – European Cooperation of Science and Technology (Európai együttműködés a tudományos és műszaki kutatások területén) IS1405 Szülészeti Erőszak Munkacsoportja az alábbi állásfoglalással támogatja a MÁSÁLLAPOTOT A SZÜLÉSZETBEN! mozgalmat::

A kezdeményezés nem áll kapcsolatban egyik politikai párttal sem, nők és anyák által alulról szerveződő megmozdulás.

Vidéki helyszínek:

Székesfehérvár (https://www.facebook.com/events/964579723631127/)

Szeged (https://www.facebook.com/events/1656892234585613/)

Debrecen, 10 órától az Eve’s Cafeban.

Elérhetőség:

masallapotot@gmail.com