Kettős mércét alkalmazott a bíróság: szigorúbb büntetést szabtak ki Geréb Ágnesre

Két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság Geréb Ágnest,  a mellékbüntetés mértékét szigorította: 5 évről 10 évre emelte foglalkozástól való eltiltását.

Az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) megdöbbenve fogadta az ítéletet. Álláspontjuk továbbra is az, hogy a tárgyaláson a bábák nem kaptak lehetőséget az érdemi védekezésre. Habár nemzetközi szaktekintélyek sora, köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) volt igazgatója igazolták, hogy a magyar bábák nem hibáztak, a bíróság nem vette figyelembe véleményüket, és elutasította tanúként való meghallgatásukat is.

A bíróság kettős mércét alkalmaz: eltérően ítéli meg a kórházi és az intézeten kívüli szülést. Míg a kórházi orvosok csak a legritkább esetben kerülnek büntetőbíróság elé, és perük többnyire felmentéssel zárul, a bábák ellen szülési komplikáció esetén rögtön eljárás indul.

Más országokban a bábák ügyeiben főként szülészekből, bábákból álló szakmai testület vizsgálódik és ítélkezik, nálunk kizárólag kórházi orvosok adnak véleményt, akik nem rendelkeznek semmilyen tapasztalattal az otthonszülés terén.

A bíróság mai döntésével továbbra is fenntartja az otthonszülés kriminalizációját.

A TASZ és a Mozgalom bízik abban, hogy a köztársasági elnök pozitívan bírálja el a dr. Geréb ügyében benyújtani kívánt kegyelmi kérvényt és véget vet a bábák üldözésének.

Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom

Társaság a Szabadságjogokért