Igazságot Geréb Ágnesnek (2011.02.10. tüntetésen elhangzott beszéd)

Ma Február 10-e, péntek van, fekete ez a nap három magyar szakma történetében is: a szülészek, az ügyészek és a bírók szakmájának fekete napja.

A szülészek féltékenységből kergettek sajátjaik közül egyet a börtönbe, mivel szelíd szülészeti módszerei jobbak voltak, mint az ő mindennapi, veszélyes beavatkozásaik. Tették mindezt hatalomféltésből, hálapénzükért aggódva, amit azért kaphatnak, mert egy valódi bába-szakma megjelenését minden eszközzel ellehetetlenítik.

Azok az orvosok, akik elismerik Geréb Ágnes munkásságának értékét, de nem állnak ki mellette, mert féltik a munkájukat, egyszerűen gyávák.  Szégyen.

Ez a nap az ügyészek számára is fekete nap, mert fanatikusan üldöznek egy ártatlan nőt, szakmájának legkiválóbbikát, miközben mélyen hallgatnak a magyar kórházakban születések közben naponta történő halálesetekről és egészségkárosodásokról.

És fekete nap ez a bíróknak is, mivel feladták a józan gondolkodást. Kezdettől fogva fel kellett volna ismerniük: a Geréb Ágnes ellen felhozott vádak egy a bábák által létrehozott szakmai testületre kell, hogy tartozzanak. Hogyan tudhatnák a bíró és a vád képviselői megítélni egy önálló szakma működését, ha az általuk kizárólagosnak tekintett szakértői vélemények olyan emberektől származnak, akik járatlanok a bábák által kísért szülésekben, akik nem rendelkeznek semmilyen tapasztalattal az otthonszülés terén?

Durván ironikus, hogy éppen akkor, amikor a Magyar Kormány végül megindította az otthonszülés szabályozásának, formai elismerésének folyamatát, az orvosi és a jogi szakma azért fogott össze, hogy a legjobb szakembert kriminalizálja, az otthonszülőket társadalmi megvetésre ítélje, szülés előtt álló nők ezreit pedig bizonytalanságban tartson, tájékozódásukban összezavarjon és tovább korlátozzon! Hónapokig csendben vártunk, hogy az állami mulasztásból fakadó orvosszakmai és jogi vitákat lefolytassák és befejezzék ezt a gyalázatos boszorkányüldözést egy olyan országban, melynek egykori, nagy történelmi királya, Könyves Kálmán elsők között a kontinensen úgy törvénykezett: boszorkányok pedig nincsenek. Bizakodva  vártunk, de hiába. Hiába? Nem.

A magyar igazságszolgáltatás eme szomorú napján egyetlen reményt keltő jogi lehetőségünk maradt, hogy Magyarország Köztársasági Elnökétől KEGYELMET kérjünk Geréb Ágnes és négy bábatársa számára. Nem csupán azt kérjük, hogy enyhítsék a börtönbüntetést. Azért fordulunk a Köztársasági Elnök Úrhoz, hogy a vádakat, és ezt az ügyet TELJES EGÉSZÉBEN ejtsék, és tegyék lehetővé, hogy Geréb Ágnes szabad legyen, járhasson otthonszülésekhez, és szakmai képzésben részesíthesse a szelíd szülés bábáinak új generációit..

Ezzel egy időben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához eljuttatunk minden dokumentumot.  Biztosak vagyunk abban, hogy továbbra is kiemelten foglalkoznak a háborítatlan szülés magyarországi helyzetével, mivel Geréb Ágnes soha nem részesült igazságos elbírálásban Magyarországon.

Hamarosan meg fogják állapítani azt a sok jogi szabálytalanságot, amelyet Geréb Ágnes ügyvédei felsoroltak, hogy csak a legutóbbiakat említsük, a bíró megmagyarázhatatlan elutasító döntéseit az általunk benyújtani szándékozott új bizonyítékok, vagy a nemzetközi szakértők bevonását illetően.

Szándékunkban áll bizonyítani minden lehetséges fórumon, hogy az ügyünk soha nem kellett volna, hogy bíróságra kerüljön. Még hónapokig, vagy évekig is elhúzódhat minden, de egy dolog világos: Geréb Ágnes ártatlan. Nem bűnöző. Hős. És a hősök tisztelete olyan kohéziós erő, amit senkinek sem lehet eltörölnie.

Most mi jövünk:  IGAZSÁGOT GERÉB ÁGNESNEK!