Geréb Ágnes folyamatban lévő tárgyalásának ismertetése

2010. október 5-én dr. Geréb Ágnest egy szülés kapcsán a rendőrség őrizetbe vette, majd két és fél hónap (77 nap) előzetes letartóztatás után a hatóság házi őrizetet rendelt el. Geréb Ágnes azóta házi őrizetben van, ami azt jelenti, hogy bírósági engedély nélkül nem hagyhatja el a lakását. Napi négy alkalommal kerül sor a házi őrizet rendőrségi ellenőrzésére.

Három konkrét szülési esemény kapcsán, valamint két egyéb bűncselekmény (kuruzslás, közokirat hamisításra való felbujtás) miatt az ügyészség újra vádat emelt ellene. A bírósági tárgyalás a Budapesti II-III. Kerületi Bíróságon zajlik. Dr. Geréb Ágnes védelmét dr. Papp Gábor ügyvéd látja el. Munkáját dr. Bajáky Tamás és dr. Bodrogi Bea segítik, utóbbi a Születésház Egyesület munkatársa.

2012.december.6.

Az első tárgyaláson az ügyész felolvasta a vádiratot, majd ezt követően Geréb Ágnes részletes vallomást tett a vádiratban szereplő ügyekkel kapcsolatban. A megszakítás nélküli vallomást követően került sor a bíróság, az ügyész, valamint a védelem kérdéseire. A nap végén Ágnes ügyvédje indítványozta a házi őrizet megszüntetését, de legalább a szabadsága korlátozásának az enyhébb fokozatú elrendelését (lakhelyelhagyási tilalom), azonban a bíróság az indítványt elutasította.

2013.február.19.

A tárgyalás első szakában dr. Geréb Ágnes részletesen válaszolt az ügyész kérdéseire. Ezután elkezdődött a tanúk meghallgatása. Ezen a napon az alábbi ügyben hallgatták meg a szülőket:

Az édesanya először szülő, Budapesthez közeli településen élő 38 éves nő. Problémamentes várandósság után otthonszülést tervezett. A vajúdás problémamentesen zajlott mindaddig, amíg a szülést kísérő Geréb Ágnes észre nem vette, hogy a magzatvíz nem tiszta, hanem ún. „mekóniumot” tartalmaz, ami miatt biztonsági okból, magzati érdekből kórházi helyszín javasolt. A családot azonnal be is kísérte a budapesti Szent István Kórházba, ahol átadta az ügyeletes orvosoknak. Doulaként mindvégig az édesanya mellett maradt. A kórházba érkezéskor, kb. 20 óra 45 perckor a szakemberek amellett döntöttek, hogy a kisbaba megszülethet természetes úton. Hosszabb várakozás, oxitocin fájáserősítő alkalmazása, vákuum kiszívás és a hasra gyakorolt nyomások után a kisbaba körülbelül 22.35 perckor született meg, közel két órával a kórházba érkezés után. A kisbaba rossz állapotban volt, azonnal megkezdték az újraélesztését, amely azonban nem járt sikerrel, a gyermek meghalt.

Geréb Ágnest a hatóság azzal vádolja, hogy szakmai hiba volt elvállalni a veszélyeztetett korban lévő (38 éves) „idős első szülő” nő szülésének kísérését, továbbá azzal, hogy a vajúdó kismamával későn indultak a kórházba.

A szülők kérésére zárt tárgyalást tartottak, a tárgyaláson csak a bíró, a védők, az ügyész és dr. Geréb Ágnes vehetett részt, mindenkinek el kellett hagynia a termet. A beidézett kórházi orvosok meghallgatására 2013. április 18-án kerül sor, ahonnan a nyilvánosság szintén ki lesz zárva.

A védelem kezdeményezte, hogy a 2012. december 06-i tárgyalási napon elhangzottakról készült hivatalos jegyzőkönyvet a bíróság módosítsa arra való tekintettel, hogy Geréb Ágnes csaknem öt órás vallomásából 16 oldalas, pontatlan jegyzőkönyv készült, több helyen értelemzavaró, máshogyan elhangzott tartalommal. A tárgyalásról készült többórás videofelvétel anyagát a védelem legépelte, és az ott elhangzottakat összevetve a hivatalos jegyzőkönyvvel több lényeges eltérést talált. A bíró a beadványt két okra hivatkozva elutasította: lejárt a módosítás kérelmére vonatkozó határidő, illetve nem adott engedélyt korábban, hogy a tárgyalást a védelem rögzítse. Pozitív eredmény azonban, hogy a bíróság ezt követően – a védelem kérésére és költségére – már szó szerinti jegyzőkönyvet készít, illetve a kérelem elutasításának ellenére a legépelt hiteles szöveg a peranyag részét képezi.

Rz_9

2013.február.21.

Az alábbi két ügy tanúit hallgatta meg a bíróság:

• Okirat hamisításra való fölbujtás

2009. februárjában problémamentes szülés zajlott le az Alma utcai Születésházban. A hatályos jogszabályok szerint – intézeten kívüli szülés esetén – a születés tényét a szülőnek kell bejelentenie a szülés színhelye szerinti önkormányzatnál. A születési anyakönyv kiállításához közölni kell adatokat, többek között a szülés helyét is meg kell adni. Az adott ügyben a család Budapest III. kerületében anyakönyveztette a gyermeket annak ellenére, hogy a szülés Budapest XII. kerületében történt, így az anyakönyvbe téves adatok kerültek. A család utólag a valós tények felfedése érdekében bejelentést tett anyakönyvi hivatalban, arra hivatkozva, hogy lelkileg nem tudják feldolgozni azt, hogy nem a valóságot adták elő az anyakönyvezés során. Állításuk szerint minderre Geréb Ágnes utasította őket. Az ügyészség mindezért Geréb Ágnest okirat-hamisításra való fölbujtással vádolja.

• Veleszületett tüdőgyulladás

2010. májusában egy 38. hetét kezdő várandós negyedik gyermekével kezdett vajúdni. Az első három gyermekét problémamentesen szülte meg otthon, így a negyedik gyermekét is hasonló körülmények között tervezte világra hozni. A szülés hetekkel korábban indult be a vártnál, és nagyon gyorsan zajlott. Az édesanya telefonon értesítette Geréb Ágnest a gyors vajúdásról, aki azonnal elindult és éppen a kisbaba megszületésekor ért a helyszínre. A szülést követő rövid időn belül észlelte, hogy a kisbaba légzése nemmegfelelő, ezért az újszülött mentő értesítésével egyidejűleg megkezdte a kisbaba elsősegélyben való részesítését, oxigénnel valóellátását. A kisbabát beszállították a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájára, ahol megállapították, hogy az újszülött streptococcus baktériummal fertőzött. Megfelelő orvosi kezelést követően a gyermeket egészségesen hazaengedték. A két és fél éves kislány azóta is jó egészségnek örvend.

Geréb Ágnest a hatóság azzal vádolja, hogy elmulasztotta az újszülött folyamatos figyelését és nem megfelelően látta el őt a mentősök kiérkezéséig, valamint elmulasztotta a fertőzés időben való kezelését és az édesanya kórházba utalását.

Címke: ,