FES – Kire bízzuk a szülést?

Tisztelettel meghívjuk Önt, hogy lengyel, szlovák és magyar szakértőinkkel együtt megvitassuk a témával kapcsolatos további kérdéseket.

Az elmúlt évek során a régió több országában mozgalmak indultak a szülészeti ellátás megreformálásáért. Az alulról szerveződő társadalmi mozgalmak többek között Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon is próbálják tematizálni a szülészeti ellátással kapcsolatos kö…zbeszédet – és megváltoztatni a gyakorlatot.

Mennyiben magánügy a szülés és mennyiben közügy? Milyen gyakorlatokat kifogásolnak a vonatkozó társadalmi mozgalmak az egészségügyi szakemberek, az egészségügyi ellátórendszer és a törvényi szabályozás részéről? Mennyiben szólnak a szüléssel kapcsolatos kérdések az egészséghez való jogról, önrendelkezésről ill. azok megsértéséről? Hogyan viszonyul egymáshoz a nő kompetenciája az informált döntéshozatalhoz és az orvosok, szülésznők szakértelme? Mennyiben szólnak a problémák az egyes szakemberekről, kórházakról, és mennyiben rendszerszintű kérdésekről? Egyáltalán, mi köze van az egésznek a feminizmushoz és női jogokhoz – nem pusztán az egészségügyi ellátórendszer minőségének kérdése ez?

Facebook esemény linkje: https://www.facebook.com/events/1080241745421209/?active_tab=about

Időpont: 2017. március 27., 15:30–20:00

Helyszín: Király utca 11, Budapest 1075, Magyarország

Moderátor: Csörgő Andrea, perinatális szaktanácsadó

15.30 – 16.00: Regisztráció

16.00 – 16.30: Megnyitó: Kováts Eszter, projektvezető, „Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában”, FES

16.30 – 18.00

A szülés mint feminista ügy: Garai Mixi,Másállapotot a szülészetben! mozgalom

Szülészorvosként a magyarországi szülészeti rendszerben: Dr. Zákány Zsolt, osztályvezető főorvos, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály, Gróf Tisza István Kórház Berettyóújfalu

Küzdelem a méltóságteljes szülésért Szlovákiában és Lengyelországban: Zuzana Krišková, Ženské kruhy [Női körök] Małgorzata Darmas, Fundacja Rodzić po Ludzku [Szülés Méltósággal Alapítvány]

18.00 – 18.30 / Kávészünet

18.30 – 20.00: Panelbeszélgetés: Utak egy nőközpontú szülészeti ellátórendszer felé Magyarországon

Dr. Bálint Balázs, szülész-nőgyógyász szakorvos, Szent Imre Egyetemi Oktatókórház

Dr. Gutmann Orsolya, szülész-nőgyógyász szakorvos

Kerényi Szabina, Másállapotot a Szülészetben! mozgalom

Schmidt Erika, projektvezető, EMMA Egyesület

Dr. Zákány Zsolt, osztályvezető főorvos, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály, Berettyóújfalu

20.00 / Szendvicsvacsora

Angol-magyar tolmácsolást biztosítunk.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, legkésőbb március 23-áig jelezze ezen a linken: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfZYcf3vMFoIH6CBUDmR0ylWcLhrUjePchUTHoyWgp48gHkpw/viewform?c=0&w=1

Kérjük, hogy a regisztrációban adja meg az Ön által képviselt szervezet nevét, és azt, hogy milyen minőségében képviseli a szervezetet.

Szükség szerint biztosítunk díjmentes gyermekfelügyeletet az esemény idejére. Ebben az esetben a regisztrációt március 19-éig kérjük.

Címke: , , , , , , ,