Az Európai Parlament Petíciós Bizottságának meghallgatása

petícióAz Európai Unió Petíciós Bizottsága támogatta azt a magyar petíciót, amelyben a Születésház Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért és az Alternatal Alapítvány  a várandós és szülő nők választási szabadságáért, valamint a szülésznői szakma önállóságáért állt ki.

2012–ben a három civil szervezet közös petíciót nyújtott be az EU Parlamenthez arra hivatkozva, hogy Magyarország nem ültette át a hazai jogi szabályozásba és gyakorlatba a szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36 direktívának a szülésznők kompetenciájára vonatkozó rendelkezéseit.

Az irányelv egyrészt a szülésznők szakmai kompetenciájáról, tágabb értelemben szakmai önállóságukról, függetlenségükről szól, másrészt azokról a nőkről, akik teljes körű és objektív tájékoztatás birtokában önálló döntést szeretnének hozni szülési körülményeikről: hol, kivel és hogyan szeretnének szülni. A hazai jogi szabályozás és gyakorlat nem biztosít szabad választási lehetőséget a nők számára: kórházi szülés esetén a problémamentes várandósságot ill. a szülést is kizárólag orvos kísérheti annak ellenére, hogy az EU Direktíva alapján minderre a szülésznőknek is lehetősége lenne.

2013. november 25-én az ügyben meghallgatásra került sor. A Petíciós Bizottság arról döntött, hogy a kérdést nyitva hagyják, és felveszik a kapcsolatot a magyar kormánnyal a direktíva megfelelő átültetése érdekében.

Letölthető dokumentumok:

Petíció az Európai Parlamenthez

Bodrogi Bea felszólalása

Sajtóközlemény

A dokumentumok az alábbi linken angolul is elérhetők:

Tovább információ:

Bodrogi Bea (Születésház Egyesület), +36-30-60616 55