Az Európai Női Lobby (EWL) levele Áder János Köztársasági Elnök Úrhoz

Köztársasági Elnök

ugyfelkapu@keh.hu

Brüsszel, 2012, június 1

Tisztelt Áder János, Köztársasági Elnök Úr!

Az Európai Női Lobbi, az Európai Unió legnagyobb női szervezeteket tömörítő szervezet nevében szeretnénk felhívni a figyelmét Dr. Geréb Ágnes ügyére és a rá kiszabott két év börtönbüntetésre. Tisztelettel megkérnénk Önt arra, hogy Dr. Geréb Ágnes és Király Ágnes kegyelmi kérvényét valamint az ellenük folyó büntetőügyek eltörlésének kérelmét kedvezően bírálja el. A 2012. február 10-én meghozott ítélet, amely két év börtönbüntetést és 10 év foglalkozástól való eltiltást tartalmaz, sokakat elszomorított, hiszen Dr. Geréb nemzetközileg elismert szülész-bába, aki elsőként engedte be az apákat a szülőszobába, hogy a családok együtt tapasztalhassák meg a szülés-születés élményét. Több ezer komplikációmentes szülést kísért, segítette több boldog élet elindulását, és fáradhatatlanul dolgozott a biztonságos és haladó szellemű bábai gyakorlat meghonosításáért Magyarországon.

Egyre inkább úgy hisszük, hogy Dr. Geréb Ágnes kegyelemben való részesítése a magyarországi szülészeti gyakorlat további reformjainak körülményeihez járulna hozzá, és Magyarország pozitív példával szolgálhatna a régió más országai számára, amelyek még mindig az orvosi ellátás tekintélyelvű rendszerének örökségét őrzik.

Magyarország nemrégiben legalizálta az otthonszülést, ám ennek ellenére azok a bábák, akik a szabályozás előtt kísértek otthonszüléseket, tisztességtelen büntetőjogi ítéletben részesültek és minden jövőbeni engedéllyel rendelkező bába szintén diszkriminációnak és kriminalizációnak lesz kitéve a komplikációkkal járó születések kapcsán. Bizonyára eljött az ideje annak, hogy a bábák által kísért szüléseket ne büntetőbíróság ítélje meg, hanem egy szakmai szabályozó testület és ebben a tekintetben kérjük, hivatalának jogkörén belül támogassa az állandó Bábai Testület felállítását, ami a jövőben tagjaik állítólagos gondatlansággal kapcsolatos ügyeit fogják kezelni.

Nagyra értékeljük a jelenlegi magyar kormány munkáját, amelynek  köszönhetően 2011-ben megszületett az első otthonszülést szabályozó rendelet. Azonban Dr Geréb és több másik bába tevékenysége az új rendeletet megelőzve folyt, és úgy hisszük, hogy a tisztesség és az egyenlőség jogán ezt a tényt számba kell venni.

Tehát az európai női szervezetek nevében kérem Önt arra, hogy részesítse Dr. Geréb Ágnest elnöki kegyelemben, törölje az összes büntetőjogi eljárást ellene és Király Ágnes ellen, valamint támogassa egy állandó Bába Szaktestület felállítását.

Tisztelettel,
Cécile Gréboval