Az Európai Bábaszövetség nyilatkozata

Az Európai Bábaszövetségnek (European Midwives Association, EMA)
a bábaképzésről szóló negyedik konferenciáján (4th European Midwives Association Education Conference) a világ 25 országából 209 bába gyűlt össze Maastrichtban, hogy a bábaképzés aktuális kérdéseit megvitassa.

A szülő nők számára a szakmailag es jogilag önálló felelősséggel működő, független bábák biztosíthatják a legmegfelelőbb ellátást. A bábai ellátás hozzájárul a nők és a család egészségének megőrzéséhez, és növeli a normál lefolyású szülés esélyét.

Állításunkat számos tudományos kutatás, és a személyre szabott, a gondozás folyamatosságát biztosító bábai modell nemrég megjelent Cochrane Felülvizsgálat (Midwife-led continuity models versus other models of care for childbearing women) eredményei is alátámasztják.

A résztvevők mély megdöbbenésüket és aggodalmukat fejezték ki az Európában a bábák helyzetéről zajló politikai vitákat illetően. A holland bábáságot a szakma legjobbjaként tartják számon, ezért az Európai Bábaszövetség arra kéri a holland nőket és családokat, a holland kormányt, az egészségügyi biztosítótársaságokat és a médiát, hogy minden erejükkel támogassák a holland bábákat, és segítsenek megőrizni a bábák szakmai önállóságát és függetlenségét.

Mervi Jokinenletöltés

Az Európai Bábaszövetség elnöke