Az emberi jogok megsértése az európai várandósgondozásban

Felhívás az Európai Parlamenthez

Alulírottak felszólítjuk az  Európai Parlamentet, hogy minden tagállamában vonja kritikai vizsgálat alá szülés körüli ellátás jelenlegi gyakorlatát.

Az európai várandósgondozási rendszerek egymástól rendkívül eltérőek, a nők azonban ugyanazokkal a problémákkal néznek szembe. Az orvosilag indokolatlan beavatkozások túlzott használata mellett a nők egyre nehezebben érhetik el, hogy fiziológiai, spontán szülésük legyen. Az indokolatlan beavatkozások negatív utóhatásai, az iatrogén ártalmak ugyanakkor Európa-szerte valós és gyakran felmerülő problémát jelentenek.

Az strassbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság 2010-ben, a Ternovszky kontra Magyarország ügy kapcsán kimondta, hogy “a magánélet tiszteletben tartásához való jog magában foglalja a szülés körülményeinek megválasztásához való jogot”. Ezzel szemben számos európai ország várandósgondozási rendszerében rutinszerűen sértik a nők testi autonómiáját, és a választási lehetőségeiket szigorúan korlátozzák.

A kórházon kívüli szüléshez való jog minden várandós számára kiemelkedő jelentőséggel bír, akár kórházban, akár otthon kíván szülni. A kórházban szülő nőkkel szembeni tiszteletteljes bánásmód csak akkor biztosítható, ha a nőknek módjában áll az ellátás folyamán bármikor elhagyni a kórházat, és más gondozási modell mellett szülni, még akkor is, ha ezzel a lehetőséggel nem élnek. Más dinamika működik, amikor az ellátást nyújtó személyek annak tudatában tesznek javaslatot, hogy a nő a tanácsot akár el is utasíthatja, mint amikor abban a hitben élnek, hogy a nő törvényileg kényszeríthető az együttműködésre.

Kiváló tanulmányok dokumentálják, hogy egészséges nők esetében a tervezett otthonszülés ugyanolyan biztonságos, mint a kórházi szülés. Az intézményekben történő szülések protokolljait és irányvonalait tekintve sok helyen a nőknek az otthonszülés jelenti az egyetlen lehetőséget arra, hogy szükségtelen gyógyszeres és műtétim beavatkozások nélkül szüljenek.

Ugyanakkor számos európai országban a nők csak rendkívüli nehézségek árán tudnak egészségügyi intézményen kívül szülni, mivel az állam nem biztosítja számukra az otthonszülés szolgáltatásához való könnyű hozzáférést.

Nyomatékosan kérjük az Európai Parlamentet, hogy a Szülés Körüli Emberi Jogokat kiindulópontul véve vizsgálja felül és vitassa meg az egyes tagállamok várandósgondozási rendszerét.

Köszönettel:

Human Rights in Childbirth (HRiC)