“Az a roma nem azért büdös, hogy őt bosszantsa” — A Születésház Egyesület közleménye

11188393_819061978148641_8177931294909741815_nAz Abcúg internetes portálon “Az a roma nem azért büdös, hogy őt bosszantsa” címmel megjelent cikkel kapcsolatban a Születésház Egyesület az alábbi állásfoglalást teszi közzé:

A cikk a roma nők gyermekvállalásának bizonyos kérdéseivel foglalkozik, nagymértékben felhasználva a Születésház Egyesület tanulmányát, amely az Egyesület roma nőkkel készített mélyinterjúinak tanulságait mutatja be.

Az Abcúgon megjelent cikkel kapcsolatban aggályosnak tartjuk, hogy mind a kutatásunk során készített interjúkból, mind a szerző interjúiból javarészt szélsőséges példák vannak kiemelve, amelyek alapján az írás általános kijelentéseket tesz és hangsúlyoz a roma nőkre vonatkozóan. Véleményünk szerint az extrém példák ilyen formában való bemutatása – az interjú forrásától függetlenül – a roma nőkkel, illetve a romákkal szemben táplált előítéleteket erősíthetik ahelyett, hogy a megértést segítenék.

Interjúinkat olyan mélyszegénységben élő roma nőkkel készítettük, akik a jelenlegi szülészeti ellátórendszerben – amely a nők szükségleteit és igényeit általában is csak korlátozott mértékben képes figyelembe venni – különösen ki vannak téve a rendszer káros hatásainak.

Az interjúkban a személyes élettörténeteken keresztül a megkérdezett nők tapasztalatait vizsgáltuk, kiemelt figyelmet fordítva annak megértésére, hogy az ellátórendszerben mely pontokon és milyen módon szenvedtek el hátrányt ezek a nők. Az interjúkat összegző tanulmányunkban a rendszerszintű problémákra hívtuk fel a figyelmet a nők szemszögéből.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a roma nők gyermekvállalásával kapcsolatos problémái megjelenjenek a közbeszédben, ugyanakkor szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a társadalmilag érzékeny témák ismertetésénél mindannyiunknak kiemelt figyelmet kell fordítania az olyan kijelentések, fogalmazásmódok kerülésére, amelyek hatásukban a társadalmi előítéleteket erősíthetik a szolidaritás erősítése, illetve a közös célok kitűzése helyett.

Készítette: Rutkai Bori