Vélemény

A Születésház Egyesület üdvözli a Népesedési Kerekasztal kezdeményezését a szülészeti ellátás korszerűsítését illetően. Az Egyesület régóta hangsúlyozza, hogy a nők jó szülési élménye kulcsfontosságú a további gyermekvállalásban, és a tervezett gyermekek megszületésében.

A kutatások rámutatnak, hogy minden huszadik nő poszt-traumás stressz szindrómával küzd a szülést követően, amely a szülést követő depressziónál jóval súlyosabb tünetegyüttes (http://www.csaszarmetszesek.hu/mi-a-csaszarmetszes/szules-utani-depresszio/). A traumatikus szülési élmény miatt sokan kerülik a további teherbeesést, mert képtelenek szembenézni a megpróbáltatásokkal. Annak ellenére, hogy napjainkban a szülés biztonságosabb, mint régen, sok nő számára lesújtó élmény, amiről beszélni sem illik. Az egészségügyi rendszer sokszor figyelmen kívül hagyja a nő szuverenitását és méltóságát. Ha a szülésre emellett csak „szaporodási teljesítményként” tekintünk, nem csoda, ha sokan úgy érzik, kudarcot vallottak.

A szülészeti ellátórendszer pozitív átalakítása, nőközpontúvá tétele, a nők jogainak érvényre juttatása, melyet közös álláspontunk felvázol, jelentősen hozzájárulna a tervezett gyermekek megszületéséhez.

fotó: Születésház Egyesület

Felhasznált irodalom:

• J Czarnocka és P. Slade, ‟Prevalance and predictors of post traumatic stress symptoms following childbirth‟, British Journal of Clinical Psychology, 2000/39
  • Sheila Kitzinger: A szülés árnyékában. Katarzis vagy krízis? Alternatal Alapítvány, 2008.