A “Másállapotot a szülészetben!” mozgalom állásfoglalása – sajtóközlemény

A Másállapotot a szülészetben! mozgalom fontosnak tartja, hogy „A család vajon mi?” címmel rendezett beszélgetésen a jelen lévő hét párt képviselői egyetértettek abban, hogy “Magyarországon a kórházakban szülés sokszor katartikus élmény helyett egy trauma. És ebben mindenképpen változtatni kell, mert sok szülő esetében elveheti a kedvet egy újabb szüléstől az, ami a szülőszobákban történik”.

2016. március 20-án rendezett demonstrációin a Másállapotot a szülészetben! mozgalom éppen erre hívta fel a figyelmet országszerte .  Nők és férfiak százai osztották meg a mozgalom facebook oldalán történeteiket, üzeneteiket amelyek jó része a szülészeti ellátás közben átélt traumáról, méltatlan bánásmódról és az elszenvedett szülészeti erőszakról szól.

masallapotot#2016

Még az összpárti egyetértés is kevés a pozitív változások eléréséhez, ha a tervezett intézkedések nem találkoznak az érintettek szükségleteivel. Célunk, hogy a mozgalmunkhoz csatlakozó szülők és szakemberek hangját közvetítsük, mert csak a családok, és elsősorban a szülő nő szempontjainak figyelembe vételével valósulhat meg bármilyen előrelépés. Így nem lehet kihagyni az egyeztetésekből az anyákat, illetve az őket képviselő szervezeteket és mozgalmakat. A Másállapot a szülészetben! mozgalom a mielőbbi változtatásért kiállva ajánlja fel segítségét és együttműködését.

Mozgalmunk elküldte állásfoglalását a szervezőknek, kérve őket arra, hogy továbbítsák azt a kerekasztal résztvevőinek is.

Elérhetőség: masallapotot@gmail.com

Sajtóközlemény linkje: http://os.mti.hu/hirek/117602/a_szuleteshaz_egyesulet_kozlemenye