Sajtófigyelés – A traumatikus szülés és következményei. Szociálpolitikus és mentálhigiénés szakemberrel beszélgettünk

Link: /https://eletszepitok.hu/eroszak-a-szuloszoban-a-traumatikus-szules-es-kovetkezmenyei/

“A probléma alapvetően az, hogy ez strukturális erőszak, nem az egyének szintjén zajlik. Ahogy Sheila Kitzinger antropológus, a szülés, az anyaság és a kora csecsemőkor ismert szakértője fogalmazott: a rendszer biztonságra való törekvése erőszakos cselekményekké fajult. A struktúrát a törvények, normák, szabályok és a hagyományok adják, se a szakembereknek, se az anyáknak nincs tudása arról, minek is kellene történnie a szülőszobán és hogyan. A nők sokszor ezért meg sem tudják fogalmazni vagy határozni, ki és mit követett el ellenük. Részben a szakemberek is áldozatok, habár nem mentem fel őket, mert van szakmai és személyes felelősségük is, de egyre több olyan orvossal, szülésznővel találkozunk, aki egyszer csak szembesült azzal, hogy a korábbi gyakorlatának negatív következményei lehettek. Azt hitték, jót tesznek például a nők kikötözésével, és ezt később nehezen tudják feldolgozni. Nem csoda, hiszen úgy kerültek ki az egyetemekről, hogy nem is láttak olyan szülést, ami beavatkozás nélkül zajlott le, bekerültek a darálóba, és mint egy gyárban, bedarálták a nőket is – magyarázza Fazakas Pálma, aki a NANE Egyesület segélyvonalánál kezdett el önkéntesként dolgozni 20 évvel azelőtt, így köteleződött el a női érdekvédelem mellett.”